Robots in de zorg; “Ondersteuning of vervanging”?

29 Oct 2019

Een actueel onderwerp waarover onze Business Development Manager Ferry van Dingstee op 28 oktober sprak met zowel zorgmedewerkers als studenten. Tijdens deze workshop stonden de vele mogelijkheden van robots en automatisering in de zorg centraal. Uiteraard loop je hierbij al snel tegen morele dilemma’s aan, want hoe ver willen we gaan met het inzetten van robots in de zorg?

 

Deels is dit een persoonlijke kwestie. Als een zorgcliënt gewassen moet worden, dan is het begrijpelijk dat hij niet iedere week door een andere zorgmedewerker geholpen wil worden. Een deel van de ouderen geeft zelfs aan liever door een robot ondersteunt te willen worden. Aan de andere kant is het ook een ethische kwestie. In hoeverre mag en kan technologie "zorgkennis" overnemen? Immers, kan een robot bepalen hoe het met een cliënt gaat? Hoe de cliënt zich voelt? Nee, dit kunnen robots niet zelfstandig. Wel kan technologie de zorg ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan robots die dwaalpreventief kunnen werken door een potentieel dwalende cliënt vriendelijk “af te leiden” en op deze manier tijd te “winnen” tot een zorgmedewerker is gearriveerd om daar de cliënt verder te begeleiden.

 

“Wie zou toestemming geven om 24/7 onder cameratoezicht te staan in een zorgcentrum?” vraagt Ferry aan het publiek tijdens de workshop. Een student antwoordt dat zij dit alleen zou willen op momenten dat zij daar toestemming voor geeft. “Het probleem dan”, vertelt Ferry, “is dat als jij op de grond ligt, maar geen toestemming hebt gegeven, jij daar dus ligt zonder dat iemand dit weet. Met als risico dat hulp te laat komt” Tot in hoeverre zijn wij bereid comfort en plezier in te leveren voor privacy en ethische correctheid?

 

Een medewerker kan niet de hele dag aanwezig zijn, maar een bewegingsmelder die informatie doorstuurt wel. Kan technologie mensen vervangen? Nee! Gaat technologie het werk in de zorgsector veranderen? Ja! Daarom is het belangrijk om het gesprek met elkaar te voeren over hoe we deze veranderingen in kunnen zetten voor de meest praktische doeleinden.

 

Net zoals deze studenten geprikkeld worden met dit soort ethische kwesties, nodigen wij u ook van harte uit om het gesprek met ons aan te gaan over de zorg van morgen. Kom langs bij één van onze Cinnovate Sessions. Maak nu een afspraak met ons op telefoonnummer: 036 534 3888 of mail naar info@cinnovate.nl.

 

 

 

Please reload

Nieuws

23 Sep 2019

Please reload

Over ons

 

Cinnovate is een verzameling producten en diensten die op de markt worden gezet door DEA bv. DEA bv is een ontwikkelbureau van toegepaste elektronica en richt zich in het bijzonder op het ontwikkelen van technologie voor de zorgsector. 

 

Meer informatie over de manier waarop wij omgaan met uw gegevens kunt u terugvinden in de privacyverklaring van Cinnovate.

Contact

 

Wisselweg 33   | 1314 CB Almere

 

0031 36 53 43 888

 

info@cinnovate.nl