Blog Sietse Dugour 'Forever Young'

29 Aug 2017

Toen mijn oma vertelde dat ze er eigenlijk niet zo’n zin meer in had, keek ik haar geschrokken en verbaasd aan. Hoe kan je nou niet zo’n zin meer in het leven hebben? Ik probeerde haar nog te overtuigen met allerlei leuke dingen die ik op dat moment kon bedenken. Ik moet toegeven, ik was niet geweldig scherp. Maar wat wil je ook, zo’n gesprek voer je niet zo vaak.

 

Het kwam er eigenlijk op neer dat ze toch wel erg alleen was. En eerlijk is eerlijk, ik kwam voordat we het gesprek hadden ook niet zo heel vaak langs. Maar nu ik dat meer doe is de eenzaamheid helemaal niet weg. Mijn moeder gaat meerdere keren per week langs, ik en mijn broers om en om elke week. Maar tel je dat bij elkaar op dan ziet ze nog niet eens 5 à 6 keer per week iemand waarmee ze even kan kletsen. Dat is niet eens 1 gesprek per dag; haar supermarkt bezoekjes daargelaten.

 

Dus, dan maar elke dag langs gaan met z’n allen? Niet haalbaar is geen argument, het ligt er maar net aan waar je de prioriteiten legt. Het probleem is dat oma heel snel denkt dat je langs komt voor haar, wat je natuurlijk ook wel doet, en dus voelt ze zich bezwaard. “Nee jongen, ga jij maar lekker wat leuks doen met de kinderen”, zegt ze dan. En mijn oma is een pittige Amsterdamse tante, dus daar ga je niet zo makkelijk tegenin.

 

En al die leuke dingen dan die ik kon bedenken om haar vrolijker te maken? Tja, die beleef je toch liever niet alleen, die beleef je liever samen. Samen genieten van muziek en theater. Het opsnuiven van cultuur en meedoen aan leuke activiteiten. Daar dacht ik als eerste aan toen ik een oplossing wilde bedenken voor de eenzaamheid van mijn oma.

 

Forever Young Festival draait om plezier hebben, lol maken en andere mensen ontmoeten. Ongeacht of je nog vitaal in het leven staat, een beperking hebt of eenzaam bent. Forever Young Festival is er voor iedereen die ouder is dan 65 jaar. Omdat iedereen die ouder is dan 65 jaar nog prima een festival kan bezoeken.

 

Ons doel was dat mensen die eenzaam zijn, zoals mijn oma, ook naar Forever Young Festival zouden komen. En dat ze daar onder het genot van alles wat er te zien en te doen is nieuwe mensen zouden leren kennen. Nieuwe vrienden ontmoeten en zien dat het leven absoluut de moeite waard is. Maar we wilde ook laten zien dat heel veel ouderen in Nederland helemaal niet onder het stigma vallen dat ze de afgelopen jaren is opgelegd. Ze zijn fit, vitaal en heel goed in staat om een geweldig feest te vieren. En dat is gelukt!

 

Maar liefst 6000 bezoekers hebben op 23 augustus ons Forever Young Festival bezocht en ik mocht daar ondanks mijn leeftijd de hele dag bij zijn. Ik heb lachende mensen gezien, ik heb dansende mensen gezien en ik heb huilende mensen gezien. Huilend van geluk bij het optreden van Willeke Alberti maar ook huilend van het lachen bij het cabaret van de Spekmennen. Gisteren heb ik met eigen ogen mogen zien dat die hele grote groep van de Nederlandse bevolking die ouderen genoemd worden maar gauw van het stigma verlost moet worden. 65-plus genoemd worden is een compliment!

 

Volgend jaar doen we het weer!

 

Tot 22 Augustus 2018, Forever Young Festival!

 

 

Sietse Dugour

 

 

Please reload

Nieuws

23 Sep 2019

Please reload

Over ons

 

Cinnovate is een verzameling producten en diensten die op de markt worden gezet door DEA bv. DEA bv is een ontwikkelbureau van toegepaste elektronica en richt zich in het bijzonder op het ontwikkelen van technologie voor de zorgsector. 

 

Meer informatie over de manier waarop wij omgaan met uw gegevens kunt u terugvinden in de privacyverklaring van Cinnovate.

Contact

 

Wisselweg 33   | 1314 CB Almere

 

0031 36 53 43 888

 

info@cinnovate.nl