Skelter

23 May 2017

Het werd tijd voor een skelter zo vond mijn zoontje zelf. Alle kinderen in de straat hebben een skelter dus hij moest en zou er ook eentje krijgen. Een tweedehands skeltertje was al gauw gevonden aan de overkant van de straat, het ding bleek nog van de kids van mijn broer te zijn geweest.

 

En zo zat ik opeens het stoeltje van een skelter te verzetten zodat een kereltje van 3,5 jaar toch met zijn voetjes bij de pedalen kon komen. Samen liepen we naar de straat, hij hield mijn hand stevig vast. Hij was razend zenuwachtig en enthousiast. Hij kwebbelde aan één stuk door over alle avonturen die hij zou gaan beleven op zijn mooie nieuwe skelter. De buurman die voorbij kwam lopen werd uitvoerig op de nieuwe skelter gewezen evenals zijn twee grote neven die toch echt even moesten komen kijken.

 

En toen was hij er klaar voor ‘Kom we gaan pap!’ zei hij. Hij klom op het stoeltje, zette zijn voeten op de pedalen en weg was hij. Hij stuurde nog twee keer bijna het gras in maar toen had hij het helemaal door. Het is toch wonderbaarlijk hoe snel die kleine kinderen dingen leren. Hoe natuurlijk ze aanvoelen hoe je moet sturen, hoe automatisch ze achteruit trappen om te remmen en hoe ontzettend hard die kleine spillepootjes rond kunnen draaien. Inmiddels rijdt hij meestal tientallen meters voor ons uit en kijkt hij nonchalant, met 1 hand aan het stuur, achterom om te kijken waar we blijven.

 

Daar waar ik dagelijks bezig ben om mijn twee kleine kindjes van alles te leren ben ik voor mijn werk juist dagelijks bezig om dingen te ontwikkelen voor mensen die bepaalde dingen niet meer kunnen. En hoe vervelend het ook is, in de meeste gevallen komt dat simpelweg doordat we ouder worden. Het contrast kan niet groter zijn. Gelukkig gaat het verleren van dingen als je ouder wordt vaak een stuk minder snel dan het aanleren van dingen als je klein bent. Maar vaak is het contrast tussen opgroeien en oud worden heel dichtbij wel al heel duidelijk zichtbaar.

 

Zo krijgt onze kleine man tijdens het douchen al een beetje shampoo in zijn hand en probeert hij zijn eigen haar te wassen. Met strak dichtgeknepen ogen wrijft hij de shampoo vol overgave op het onderste stukje haar van zijn achterhoofd. Nog heel even en ik hoef hem echt niet meer te helpen. Mijn oma daarentegen was een tijdje terug gevallen in de badkamer. Ze had haar arm en schouder flink bezeerd en ze had een grote wond op haar voorhoofd. Het bloed had haar grijze haar rood gekleurd. Vanwege de pijn kon ze niet meer zelf douchen. Het heeft meer dan een week geduurd voordat ze de schaamte voorbij was en mijn moeder haar mocht douchen. En daar zat ze dan. Een vrouwtje van 93 jaar, die in haar leven altijd alles zelf gedaan heeft, op een stoeltje onder de douche terwijl haar dochter heel voorzichtig het bloed uit haar haren waste.

 

Dan kan je er in je dagelijkse werkzaamheden nog zo vaak mee bezig zijn, als het zo dichtbij komt dan hakt dat er wel in. Ik kan mijzelf geen belangrijker doel voorstellen dan ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk last hebben van ouderdomsverschijnselen. En deze ervaring maakt die ambitie alleen nog maar sterker. Ontlopen kunnen we ze (nog) niet, dragelijker maken kunnen we ze zeker. Nee, nu klink ik te pessimistisch. We kunnen er gewoon voor zorgen dat ouderen een gelukkig en fijn leven hebben. Ondanks de kwaaltjes die ze kunnen krijgen, ondanks dat ze minder zelf kunnen doen en ondanks dat de wereld om hen heen misschien wat te snel voor ze gaat.

 

Techniek, zoals we die maken bij Cinnovate, speelt daar zeker een rol bij maar het gaat verder dan dat. Ook initiatieven zoals Forever Young Festival horen daarbij. Levenskwaliteit borgen door het bieden van zelfredzaamheid, veiligheid en comfort in combinatie met sociale verbinding en maatschappelijke relevantie, daar staan we voor bij Cinnovate.

 

 

 

Please reload

Nieuws

23 Sep 2019

Please reload

Over ons

 

Cinnovate is een verzameling producten en diensten die op de markt worden gezet door DEA bv. DEA bv is een ontwikkelbureau van toegepaste elektronica en richt zich in het bijzonder op het ontwikkelen van technologie voor de zorgsector. 

 

Meer informatie over de manier waarop wij omgaan met uw gegevens kunt u terugvinden in de privacyverklaring van Cinnovate.

Contact

 

Wisselweg 33   | 1314 CB Almere

 

0031 36 53 43 888

 

info@cinnovate.nl