top of page
Zoeken

Visie is key! Op de bank met Jeffrey

“Toen wij met z’n allen op een balkon, langs de kant van de weg, tijdens een Teams overleg, in de kroeg of thuis op de bank aan het applaudisseren waren voor al die zorgmedewerkers die tijdens corona dubbele en soms drie dubbele diensten aan het draaien waren, dacht ik echt dat dit de omslag zou zijn. De omslag in het denken over de zorg in Nederland en hoe wij met zowel de zorgbehoevenden als degenen die hen zorg verlenen omgaan. Maar helaas, tot mijn grote verbazing gingen de meeste mensen heel snel weer over tot de orde van de dag.”



Aan het woord is Jeffrey Grootfaam, senior adviseur zorgtechnologie bij Cinnovate. We praten met hem over het zorglandschap in Nederland. Over zijn zorgen, maar ook over de kansen die hij ziet want Jeffrey is van nature positief en gaat altijd uit van het goede van de mens.


“Ik snap dat ik ons gesprek niet zo begon, maar soms is het nodig om de donkere kant wat meer te benadrukken zodat we het licht wat harder aan kunnen zetten.” Jeffrey schuift naar het puntje van zijn stoel als hij dat zegt. “Alleen al als je erover nadenkt dat er in 2040 ruim 4.6 miljoen mensen boven de 65 zijn in Nederland, op een totale bevolking van 17,8 miljoen, dan weet je dat onze samenleving een enorme uitdaging te wachten staat. Een uitdaging waarvan ik overtuigd ben dat we die aan kunnen, maar dat vraagt wel een andere manier van denken, van ons allemaal”.


Jeffrey is zich er van bewust dat cijfers vaak een beetje abstract zijn en benaderd de situatie dan ook vaak vanuit het perspectief van de ‘cliënt’ en de zorgverlener. “Als technologie ons de afgelopen jaren iets heeft gebracht dan is het wel dat wij continu de beschikking hebben over actuele ‘nieuwswaardige’ informatie. Het feit dat er steeds meer schrijnende gevallen in de zorg zijn die het nieuws halen, komt echter niet door deze informatiepush. De cijfers wijzen uit dat er binnen de zorg gewoonweg steeds vaker sprake is van, nou ja geef het een naam, verwaarlozing. Dan heb ik het in eerste plaats om verwaarlozing van cliënten, maar feitelijk gezien komt dat voor een groot deel omdat wij ons zorgstelsel en de daarbinnen werkende mensen verwaarlozen. Onze zorgverleners krijgen te weinig tijd, ruimte en middelen om goede zorg te kunnen verlenen.”


Als we Jeffrey vragen wanneer hij op het eerste lichtknopje gaat drukken moet hij lachen. “Het feit dat we met te weinig zorgverleners toch aan heel veel mensen goede zorg kunnen verlenen geeft mij vertrouwen in de toekomst. Aan de inzet van de zorgverleners en hun liefde voor het vak ligt het niet. Het gaat erom dat wij hen als samenleving moeten helpen om hun werk te kunnen doen. Met een normale werkdruk, in een prettige omgeving, met ruimte voor plezier en vooral met erkenning en waardering voor het werk dat ze doen. Ik ben ervan overtuigd dat het kan, klik zegt het lampje.”

Op dat moment zet Jeffrey de verlichting naast de bank in de demoruimte aan, via de Icom App op een tablet. “Ik zou natuurlijk geen adviseur zorgtechnologie zijn geworden als ik er niet van overtuigd was geweest dat technologie een belangrijke rol kan en moet spelen bij het verbeteren van de zorg in Nederland. En, natuurlijk is dat niet het enige, maar het is wel iets waar ik met mijn kennis en ervaring in ieder geval een bijdrage aan kan leveren. Ik ben bij Cinnovate gaan werken omdat Cinnovate als organisatie doet waar het in het algemeen binnen de zorg nog aan ontbreekt. Cinnovate werkt namelijk altijd op basis van haar visie op zorg en dat is wat mij betreft voor de zorg in het algemeen een enorm belangrijke lichtschakelaar.”


Cinnovate ontwikkelt en produceert technologie vanuit het perspectief van de client op de


eerste plaats, de zorgverlener op de tweede plaats en de familie, vrienden en mantelzorgers op de derde plaats. De basis is dat Cinnovate de omgeving waar een client verblijft primair ziet als een thuis. “Een zorgverlener werkt dus in iemands huis”, vult Jeffrey aan. “Onze ontwikkeling begint altijd met een aantal basis vragen. Draagt onze technologie bij aan iemands zelfstandigheid, zelfredzaamheid, veiligheid, gezondheid en, als daar sprake van is, hersteltraject? Daarbij stellen wij ons continu de vraag wat de impact van onze technologie is op de privacy van zowel bewoner als zorgverlener”. Jeffrey laat zich terugzakken in zijn stoel.


Met behulp van technologie draagt Cinnovate bij aan de zelfstandigheid van mensen in hun eigen woonomgeving. Dat kan heel simpel door, zoals Jeffrey liet zien, verlichting aan en uit te kunnen zetten via een tablet. Er zijn nog steeds zorgorganisaties die in de ochtend bij alle bewoners de gordijnen open komen doen terwijl je dit ook met behulp van domotica bij de bewoners zelf kunt neerleggen. Daardoor hoeft er niet elke ochtend iemand de kamer binnen te komen (privacy) en kan de bewoner zelf bepalen wanneer de gordijnen open gaan (zelfstandigheid).


“Eigenlijk is de kern van alles dat wij met technologie ervoor moeten zorgen dat zorg alleen wordt ingezet als het echt moet. Hoe meer mensen zelf kunnen doen hoe beter dat is. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat als er zorg nodig is we dit met behulp van technologie zo makkelijk, veilig en leuk mogelijk maken. Dat vraagt om een duidelijke visie, niet alleen op het gebied van technologie maar op de zorg in het algemeen. Wat mij betreft hebben we het niet meer over cliënten en patiënten, we hebben het over mensen. Mensen met verschillende behoeften die soms te relateren zijn aan hun gezondheid. Als we daar eens mee beginnen dan verschijnen alle lichtknopjes vanzelf”.


Jeffrey Grootfaam is Senior Adviseur Zorgtechnologie bij Cinnovate.

Wil je zijn advies een keer zelf ervaren? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Stuur een mail naar jgrootfaam@cinnovate.nl.


105 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page