VI Care, meer doen met minder tech!
Een camera pas je niet zomaar toe in een woning. Dat doe je alleen als het veiligheidsaspect van dusdanig belang is dat dit opweegt tegen de mate van inbreuk op de privacy. Niet dat privacy dan meteen volledig niet meer van toepassing is natuurlijk, maar het is wel iets waar je serieus met elkaar over moet praten. Die afweging maken wij dagelijks samen met zorgorganisaties, mantelzorgers en de cliënten zelf. Gelukkig komen er steeds meer systemen die van optische sensoren gebruik maken op de markt waarin privacy by design als uitgangspunt is gebruikt.

Vision Intelligence is een innovator op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en video analyse die veel aandacht heeft voor het ‘privacy compliance’ bij het ontwikkelen van haar producten. Speciaal voor de zorg heeft Vision Intelligence ‘VI Care’ ontwikkeld: VI Care geeft zorgverleners real-time inzichten en alarmen door slechts één sensor te gebruiken; een Axis AI-camera. Eén device voor meerdere usecases dus ter vervanging van andere technologie zoals bewegingsmelders, drukknoppen, bedmatten en dergelijke. Meer doen met minder technologie, daar draait het om.
“De analyses en registraties vinden direct op de AI-camera plaats. Er lopen dus geen videostreams naar een cloud of een server. De privacy van bewoners en medewerkers is daarmee geborgd”, vertelt Pieter van der Gouwe, CCO van Vision Intelligence, trots. “Onze AI-oplossing kijkt meerdere keren per seconde en dat resulteert in zeer betrouwbare maar vooral ook snelle meldingen. Bij veel andere systemen zie je dat er vaak heel veel tijd overheen gaat voordat bijvoorbeeld een valmelding daadwerkelijk bij de zorg terecht komt. VI Care geeft de real-time status direct door”.
VI Care kan zeer betrouwbaar en snel de onderstaande statusmeldingen doorgeven:
· Valdetectie.
· In bed (of op de bank).
· In de kamer (uit bed).
· 2e persoon (of meer) op de kamer.
· Uit kamer.

“Juist omdat onze software direct op de camera draait is de belasting op het netwerk minimaal”, gaat Pieter verder. “Dat scheelt veel kosten t.o.v. een omgeving waarin additionele hardware (servers) of infrastructuur (netwerk) moet worden aangeschaft en beheerd”.
Op dat moment komt Sietse Dugour commercieel directeur van Cinnovate de kamer binnenlopen. Op de Cinnovate Assist App komt er direct een melding binnen dat er meer dan 2 mensen op de kamer zijn. “Simpel gezegd is de basis instelling dat de beelden de camera niet verlaten”, neemt Sietse het verhaal over. “En dat is heel erg belangrijk als het gaat om privacy. Daarom waren we ook meteen enthousiast over VI Care”. Bij uitzondering kan, in overleg, een instelling aangezet worden waarbij het personeel wel de beelden kan bekijken. Bijvoorbeeld om te kijken of de situatie in de kamer veilig is, voordat men de kamer in gaat.
VI Care is zeer eenvoudig te installeren. De software detecteert het bed. Als het bed wordt verplaatst, detecteert de oplossing automatisch de nieuwe positie van het bed. Het tekenen van lijnen rondom het bed behoort tot het verleden.

“Voor ons als platform leverancier is het belangrijk dat de oplossingen die wij integreren eenvoudig door gebruikers zelf zijn in te zetten”, gaat Sietse verder. “In feite komt het er erop neer dat bij VI Care de zorgmedewerkers alleen maar de meldingen hoeven te activeren als ze er gebruik van willen maken. De rest wordt geregeld door de software zelf.”
Vision Intelligence en Cinnovate hebben beiden innovatie in hun DNA. De integratie van VI Care op het Cinnovate CareServer platform was dan ook zo gemaakt, inclusief redundantie. Hij is direct beschikbaar voor alle klanten die gebruik maken van SaaS compleet. Het enige dat je nog nodig hebt is een VI Care SaaS contract en een Axis AI camera.
Benieuwd naar de mogelijkheden van VI Care? Wij laten de mogelijkheden graag in onze showroom aan je zien. Benieuwd welke integraties er nog meer mogelijk zijn op de Cinnovate CareServer? Kom dan naar onze unieke exclusieve Cinnofair op 12 oktober. Klik op de onderstaande link om jezelf gratis aan te melden!