Echte zorgdomotica ontwikkelt zich met de vraag mee
Als we het hebben over de inzet van data voor het verbeteren van de zorg wordt dit door veel zorgmedewerkers gezien als middel om te controleren of ze hun werk wel goed doen. En dan vooral of ze wel genoeg werk hebben gedaan. Maar niets is minder waar.
“In het verleden werd de inrichting van een zorgoproepsysteem aan een bureautafel uitgedacht”, begint Sjaak Werkhoven zijn verhaal. “Soms was er contact met een locatiemanager en in uitzonderlijke gevallen zelfs met zorgmedewerkers, maar meestal waren het technisch ingestelde mensen die verantwoordelijk waren voor het ontwerp. Gelukkig is die tijd wel veranderd en haken de mensen waar het om gaat nu in een vroeg stadium al aan. Maar ik ga het liefst nog een stapje verder.”

Sjaak Werkhoven is senior accountmanager bij Cinnovate en kan terugvallen op jaren ervaring in de zorgtechnologie. Hij weet als geen ander hoe men in de tijd anders is gaan nadenken over de inzet van technologie.
“Ik weet nog heel goed dat de techneuten vroeger begonnen te lachen als ik opperde om ook eens aan de zorgmedewerkers te vragen wat ze van ons ontwerp vonden. Dan kreeg ik te horen dat de zorg toch vooral gewoon moest gaan werken op de manier die wij voor ze bedacht hadden en niet andersom.”
Sjaak moet een beetje lachen als hij aan die tijd terugdenkt. Het is tegenwoordig ondenkbaar dat er bij een technisch ontwerp en een functioneel ontwerp geen zorgmedewerkers betrokken zijn. Zonder hun betrokkenheid is er ook geen draagvlak bij de implementatie en kan je er zeker van zijn dat de technologie niet aansluit bij de wensen van de medewerkers en cliënten.
“Gelukkig maar”, gaat Sjaak verder, “dat dit veranderd is. Dankzij de betrokkenheid van
zorgmedewerkers kunnen we nu echt zorgdomotica opleveren die aansluit bij de
behoefte. De volgende stap is dat we het systeem laten mee ontwikkelen met de vraag.”
De ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan razend snel. Daarom zet Cinnovate vooral in op flexibiliteit, schaalbaarheid en openheid. Nieuwe technologie moet snel en eenvoudig kunnen worden toegevoegd als daar behoefte aan is. Het CareServer platform van Cinnovate is zo gemaakt dat andere software er eenvoudig aan gekoppeld kan worden.
“Zo ontwikkelen wij met onze technologie mee met de vraag, maar onze klanten kunnen er ook zelf voor zorgen dat de functionele inrichting mee ontwikkelt met de vraag, dankzij Big Data. Met behulp van Reports kunnen ze precies zien waar eventueel de schoen wringt.”

“Wat ons betreft zegt de kwaliteit van de dienstverlening helemaal niets over de inzet van de zorgmedewerkers. Zo ontdekten wij bij een klant dat de opvolging van een alarmoproep op
bepaalde momenten van de dag veel langer op zich liet wachten. Dan kan je natuurlijk meteen denken dat het team op dat moment zijn werk niet goed doet, maar dankzij Reports zagen we dat het daar niet aan lag. Het systeem liet duidelijk zien dat er op dat moment van de dag sprake was van een kleiner team terwijl het qua alarmen juist altijd extra druk was. Met een simpele aanpassing in de roosterindeling bracht men veel meer rust bij de medewerkers en veiligheid voor de cliënten.”
Het is een simpel voorbeeld van een verbetering van het zorgproces op basis van data en zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen.
“Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig zien welke sensoren er door een cliënt worden gebruikt of geactiveerd voor het maken van een alarm. Dankzij Reports zie je dan niet alleen een overzicht van de afgelopen periode, het systeem gebruikt het verleden om een trendontwikkeling voor de toekomst te voorspellen. Zo kan je als zorgmedewerker op basis van data beoordelen of een sensor nog wel geschikt is voor een cliënt of dat er wellicht toch naar andere sensoren gekeken moet worden”.
Reports is dus niet alleen een venster naar het verleden, het biedt ook een kijkje in een
mogelijke toekomst. Het biedt zorgmedewerkers extra houvast als het gaat om hoe het systeem is ingericht en wat er verbeterd kan worden.
“Het leuke is dat we ook allerlei verbindingen kunnen leggen tussen data van activiteiten
waarvan we vroeger nooit gedacht hadden dat daar überhaupt een verbinding te leggen viel.
Zo zagen we op een locatie bijvoorbeeld een uur voor het drukste moment van de dag qua alarmering de wachttijd voor het in behandeling nemen van een alarm al oplopen. In basis vreemd want qua alarmering was het nog helemaal niet druk. Dankzij reports zagen we echter dat de meldingen op dat moment allemaal van bedsensoren kwamen. We zagen ook dat de behandeltijd in die periode structureel langer was dan de rest van de dag. De mensen wilden rond die tijd allemaal uit bed en dus ontstond er file. Voor die locatie hebben we de serviceknop ingezet. Hiermee kan de cliënt aangeven dat er hulp nodig is maar dat er geen sprake is van een alarmsituatie. Nu weten zowel de cliënt als de zorgmedewerker dat het iets langer mag duren. Dit resulteerde in tevreden cliënten en veel meer rust voor de zorgmedewerkers want ze ontvingen veel minder alarm herhaalberichten.”
Reports is een standaard onderdeel van de Zorg Cockpit en is gemaakt om de zorgmedewerkers te ondersteunen bij het goed inzetten van de woonzorgtechnologie en het optimaliseren van de dienstverlening.
“Ons uitgangspunt is heel simpel en die geldt voor alle ontwikkelingen die we doen. Onze
technologie moet primair een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van de cliënt.
Daarnaast moet onze technologie ervoor zorgen dat het werk van zorgmedewerkers leuker,
makkelijker en effectiever wordt. Reports is daar een prachtig voorbeeld van. Reports wordt al bij diverse zorgorganisaties dagelijks ingezet om hun processen te optimaliseren. Overigens is het daarbij niet noodzakelijk dat onze interface wordt gebruikt. Alle data is van onze klanten en die stellen we via een handige exporttool direct beschikbaar voor bijvoorbeeld de integratie met power bi. Zo heeft iedere organisatie zijn data zelf in de hand.”
Meer weten? Bel +31 365343888 en vraag naar Sjaak. Mailen kan natuurlijk ook naar info@cinnovate.nl.
