top of page
Zoeken

De volgende stap naar kunstmatige intelligentie

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Machines die zelf in staat zijn om te leren en problemen op te lossen. Cognitieve functies die we in de regel koppelen aan het menselijk brein komen beschikbaar in apparaten. Kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijker onderwerp op onze sociaal maatschappelijke agenda.


“Ook wij zijn natuurlijk bezig met de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Biedt het toegevoegde waarde voor onze systemen? Wat zijn de kansen en de bedreigingen?” Sietse Dugour, commercieel directeur van Cinnovate, ziet veel mogelijkheden maar is zich zeker bewust van de risico's. “Als we het hebben over zorg dan hebben we het natuurlijk ook over mensen die vanwege hun zorgvraag toch net wat extra kwetsbaar zijn. Geven we straks het welzijn van deze mensen uit handen aan apparaten?”


“De manier waarop we met kunstmatige intelligentie omgaan voelt erg prettig. We zien apparaten vooral als ondersteuningsmiddel en hanteren als vuistregel dat we de mens altijd inbouwen als controleur, maar vooral ook als beslisser", vertelt Sietse. Bijvoorbeeld als we scenario's ontwikkelen en implementeren. Scenario's zorgen ervoor dat informatie van meerdere sensoren gecombineerd worden bij de beoordeling of er sprake is van een zorgmelding. Zo kunnen meldingen uit het zorgsysteem beter worden geduid qua oorzaak en worden onnodige zorgoproepen voorkomen. “Door alle informatie uit het systeem automatisch te analyseren is deze in feite in staat om zelfstandig de afstelling van sensoren aan te passen. Juist hier is het belangrijk om mensen een actieve rol te geven. Het systeem mag hooguit adviseren om de instellingen aan te passen. De zorgmedewerker bepaalt, eventueel in overleg met familie, of dat ook daadwerkelijk gebeurt.”


Slimme sensoren, domme sensoren, slim analyseren en op basis van zorgproces informatie het zorgproces verbeteren en innoveren; dat is het idee. “Samen met een aantal zorgorganisaties zijn we begonnen met het analyseren van grote hoeveelheden data uit onze systemen. Aan de ene kant om zo de zorgorganisaties te ondersteunen bij het efficiënter en effectiever maken van hun dienstverlening, anderzijds omdat we liever preventief willen werken dan reactief.” Een zorgsysteem moet in staat zijn om een zorgvraag te voorspellen zodat men kan voorkomen dat de zorgvraag er komt. Zo voorkom je medische complicaties, stress bij de cliënt en werkdruk bij de zorgverleners. “Zo ver zijn we natuurlijk nog niet, maar het gaat er wel komen. Kunnen we met sensoren het dagelijkse gedrag van een dementerende cliënt analyseren en op basis daarvan ongewenst gedrag voorspellen? Het klinkt eng en alsof er de hele dag iemand naar je aan het kijken is. Weegt in dit geval privacy op tegen de voordelen die het geeft als we preventief bezig kunnen zijn met de gezondheid en het welzijn van iemand met dementie? Zo lang we onszelf deze vraag maar altijd blijven stellen en niet alleen het antwoord bepalen kijk ik met veel plezier, nieuwsgierigheid en spanning naar de toekomst.”


Dit is een van de vele inspirerende artikelen uit ons nieuwe magazine 'WAVES'. Kijkt u uit naar nog veel meer informatie en inspiratie? Stuur een mailtje naar info@cinnovate.nl en wij zenden graag een exemplaar van ons magazine naar u toe!


83 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page