top of page
Zoeken

Consumentenproducten in de Zorg

Het is één van de grote vraagstukken in de wereld van de zorgtechnologie op dit moment. Kunnen consumentenproducten zoals tablets en smartphones veilig worden ingezet in de zorg als vervanging van speciaal voor de zorg ontwikkelde producten? Meestal in de veronderstelling dat hierdoor bespaard wordt op de kosten, maar ook vanwege de extra mogelijkheden die dit soort producten met zich meebrengen. Ook bij Cinnovate houden wij ons dagelijks met dit vraagstuk bezig. Maar zo eenvoudig als de vraag klinkt is het antwoord niet.


Veel consumentenproducten voldoen niet aan de normen die we in Nederland en Europa hebben gesteld als het gaat om zorgtechnologie. In die hoedanigheid is het dus in veel situaties niet eens toegestaan om consumentenproducten in te zetten. Dat wil echter niet zeggen dat die consumentenproducten niet als ‘acceptabel’ alternatief kunnen dienen. Als ontwikkelbedrijf stappen wij graag over normstellingen heen om zo tot nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te komen. Immers zonder het lef om ‘out of the box’ te denken, wordt standaardisatie de nagel aan de doodskist van innovatie.

Natuurlijk is het goed dat er normen zijn, begrijp ons niet verkeerd. Producten moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en met name in de zorg is het van essentieel belang dat dienstverlening altijd geborgd is. Zelfs als delen van de zorgtechnologie zouden falen. Cinnovate is ervan overtuigd dat consumentenproducten probleemloos kunnen worden ingezet zolang de borging niet vervalt. Daarom biedt Cinnovate een hybride omgeving waarin consumentproducten en genormeerde zorgtechnologie samen een flexibele en stabiele basis vormen voor de zorgdienstverlening.

De inzet van smartphones en tablets wordt geborgd door zorgtechnologie met hoogstaande redundantie en back-up faciliteiten. Doen de smartphones het niet, dan worden de zorgoproepen naar een verpleegpost gestuurd. Doen de tablets het niet, dan is de zorgopvolging alsnog geborgd door bijvoorbeeld de multi connectiemodules.

Ook smartwatches beginnen langzaam hun intrede te doen in de zorgmarkt. Niet alleen als middel voor een cliënt om alarm te kunnen maken, maar ook voor zorgmedewerkers als extra indicatiemiddel voor een zorgoproep. Mag dat? Nee, in principe mag een zorgmedewerker geen sieraden zoals een horloge dragen. Moeten we het dan maar niet proberen? Jawel, dat gaan we wél! Maar in een gecontroleerde omgeving. Anders komt er natuurlijk nooit een smartwatch die veilig en hygiënisch is voor zowel de cliënt als de zorgverlener.

Consumentproducten gaan een steeds grotere rol spelen in de zorg, zeker naarmate de kwaliteit van die producten beter wordt. Cinnovate zet daarom in op de hybride omgeving waarin zorgtechnologie en consumentproducten samen de cliënt zelfstandiger maken en zorgverleners optimaal ondersteunen. We heten niet voor niets Cinnovate, Clever Innovations.


84 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page